Veelgestelde vragen

Hoe werkt neuraaltherapie?

Lokale anesthetica (lokale anesthetica) worden in bepaalde delen van het lichaam geïnjecteerd. Het doel is niet het feit van lokale anesthesie, maar het beïnvloeden van de regelsystemen. De behandeling vindt plaats via structuren op de huid, spieren en zenuwen, maar ook door het elimineren van stoorvelden. Als er verlichting of spontane afwezigheid van symptomen is, moet dit worden geïnterpreteerd als een verbetering of normalisatie van de regulatiestoornis.

Bijzonder aan de neuraaltherapeutische invalshoek is dat klachten niet als op zichzelf staande verschijnselen worden gezien, maar in een context worden geplaatst en holistisch worden behandeld. Dit is vooral van belang bij chronische klachten. Het zijn vaak de zogenaamd onbelangrijke gebieden waarvan de behandeling de sleutel is tot succes en het doorbreken van de vicieuze cirkel van disfunctie en pijn.

Na de behandeling dient u een korte pauze in te plannen. Als reactie op de neurale therapiesessie kunt u kortstondig duizeligheid en vermoeidheid ervaren. Het concentratievermogen kan gedurende één tot twee uur na de behandeling licht verminderd zijn. Af en toe veroorzaakt de infiltratie een verergering van de symptomen: dit is tijdelijk en een teken dat het organisme fundamenteel reageert op neurale therapie. Zo positief. Informeer uw arts hierover, aangezien dit een belangrijke indicatie is voor het verdere therapeutische traject.

Houd op de dag van de behandeling en de daaropvolgende dagen uw toestand bij en neem deze mee naar de volgende afspraak! Soms leidt een enkele behandeling tot blijvende klachtenvrijheid. In de meeste gevallen zijn echter meerdere therapiesessies nodig voor blijvend succes.

Hoe werkt een behandeling met neuraaltherapie?

Na het nemen van een gedetailleerde medische geschiedenis, zal uw arts u onderzoeken. De belangrijkste onderzoekstechniek is het voelen van huid, bindweefsel en spieren met zachte, volledig pijnloze bewegingen (palpatie). Ook de functies van de gewrichten en de wervelkolom worden gecontroleerd, en niet alleen in de regio’s die de symptomen veroorzaken. Dit lijkt aanvankelijk vrij ongebruikelijk voor patiënten.

Zelfs zeer subtiele veranderingen in huid, bindweefsel, spieren en beweeglijkheid van gewrichten zijn belangrijke indicaties voor de aanwezigheid van regulatiestoornissen, die baanbrekend zijn voor de therapie. Infiltraties worden daarom vaak ver weg van de pijnplek uitgevoerd.

Voor de behandeling worden spuiten met fijne naalden gebruikt. De steekpijn is meestal minimaal en overtuigt zelfs sceptische patiënten van de onschadelijkheid van de injectie.

Na de behandeling dient u een korte pauze in te plannen. Als reactie op de neurale therapiesessie kunt u kortstondig duizeligheid en vermoeidheid ervaren. Het concentratievermogen kan gedurende één tot twee uur na de behandeling licht verminderd zijn. Af en toe veroorzaakt de infiltratie een verergering van de symptomen: dit is tijdelijk en een teken dat het organisme fundamenteel reageert op neurale therapie. Zo positief. Informeer uw arts hierover, aangezien dit een belangrijke indicatie is voor het verdere therapeutische traject.

Houd op de dag van de behandeling en de daaropvolgende dagen uw toestand bij en neem deze mee naar de volgende afspraak! Soms leidt een enkele behandeling tot blijvende klachtenvrijheid. In de meeste gevallen zijn echter meerdere therapiesessies nodig voor blijvend succes.

Hoe kan neuraaltherapie mij helpen?
Wanneer wordt neuraaltherapie gebruikt?

Bij acute pijn, zoals lumbago, kan neuraaltherapie vaak direct verlichting geven. Bij de therapie van chronische klachten speelt de behandeling van stoorvelden een bijzondere rol en dit vraagt ​​geduld van de patiënt.
Neurale therapie kan goed worden toegepast bij alle functiestoornissen.

Als er al structurele schade aanwezig is (bijvoorbeeld ernstige gewrichtsslijtage), kan neurale therapie verlichting bieden, maar het probleem niet genezen.

Meestal wordt neurale therapie gebruikt om pijnaandoeningen te behandelen. Het is goed te combineren met andere vormen van therapie en medicatie en kent weinig bijwerkingen.

Wat zijn de voordelen van neurale therapie?

Neuraaltherapie is een zeer succesvolle, snelle en zeer economische manier van behandelen, met een hoge betrouwbaarheid en een zeer lage iatrogene werking.

Volgens Lorenz Fischer kunnen herhaalde injecties met een lokaal verdovingsmiddel leiden tot het uitdoven van pathologische irritatie die is opgeslagen in het sympathische zenuwstelsel en tot het herstel van de fysiologische weefseldoorbloeding.

Case reports gepubliceerd door verschillende auteurs suggereren dat storende velden (zoals littekens) en hun nadelige effecten op afstand tijdelijk of permanent kunnen worden geëlimineerd door injecties met een lokaal verdovingsmiddel in hun omgeving.

Vervangt neuraaltherapie andere behandelingen?

Het is niet nodig om een behandeling in te trekken om neuraaltherapie toe te passen. Juist het werkingsmechanisme van neuraaltherapie, dat het herstel van de zelfregulerende functies van het lichaam vergemakkelijkt, betekent dat het tegelijkertijd met andere therapieën kan worden toegepast, of het nu farmacologische, chirurgische, manuele, natuurgeneeskundige, energetische enzovoort zijn.

En het is niet alleen compatibel met andere therapieën, maar het kan ook hun effectiviteit vergroten, onder andere door de capaciteit om de bloeddoorbloeding van de weefsels te verbeteren, de sympathische tonus te verlagen en de vagale tonus te verhogen.

Heeft neuraaltherapie bijwerkingen?

Als de gebruikte procaïne geen conserveringsmiddelen bevat, zijn bijwerkingen uitzonderlijk.

Lichte reacties zoals blauwe plekken of zwellingen op de plaatsen van toepassing, lichte duizeligheid, grote ontspanning of zelfs emotionele ontlading in de vorm van huilen of lachen kunnen voorkomen.

Het herstel van de ANS regulerende paden kan reacties en symptomen opwekken die bijwerkingen lijken te zijn, zoals koorts, uitputting, spierpijn, etc., maar deze symptomen verdwijnen meestal vanzelf binnen één of twee dagen en zonder gevolgen.

Wat kan worden behandeld met Neurale Therapie?

De meest voorkomende redenen voor een consultatie zijn die in verband met acute of chronische pijn (cervicale, lumbale, gewrichts-, spier-, fibromyalgie, migraine, neuralgie, etc.), postoperatieve processen (oedeem, pijn, functionaliteit, etc.), terugkerende infecties (faryngitis, tonsillitis, cystitis, prostatitis, etc.), allergische aandoeningen (rhinitis, etc.) en angst.

Het indicatieveld is zeer breed en omvat verschillende functionele stoornissen:

 • pijn in al zijn vormen: hoofdpijn, migraine, neuralgie, postoperatieve pijn, Morton’s neuroom;
 • alle vormen van artromusculaire pijn: cervicale artrose,
 • lumbago, ischias, fibromyalgie en alle gewrichtsontstekingen, inclusief traumatische en sportieve;
 • allergie (allergisch eczeem, allergische rhinitis, astma);
 • chronische en terugkerende tonsillitis, sinusitis;
 • stoornissen in de bloedsomloop, hoge bloeddruk, arteriële
 • ziekte, syndroom van Raynaud;
 • gastro-intestinale stoornissen, gastritis, gastro-oesofageale reflux, colitis, galdyskinesieën;
 • gynaecologische aandoeningen, vulvodynie, dysmenorroe
 • urologische aandoeningen, cystitis, prostatitis
 • oorziekten, chronische oorinfecties, labyrintitis, tinnitus, syndroom van MenieÌ€re, duizeligheid;
 • neurovegetatieve en endocriene dystonieën, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, enz.

Mogelijke toepassingsgebieden:

 • Ziekten van het bewegingsapparaat
 • Pijn en bewegingsbeperking in het gebied van de wervelkolom (“lumbago”, aspecifieke lage rugpijn, whiplashsyndroom) en de gewrichten (schouder-, elleboog-, heup-, kniegewrichtsproblemen, enz.).
 • Spierspanningen en -storingen door eenzijdige werkhoudingen (“gespannen nek”) en de verstrekkende gevolgen daarvan zoals blokkades, hoofdpijn, duizeligheid.
 • Pijnstillende werking bij artrose (gewrichtsslijtage) of bij aandoeningen als gevolg van inflammatoire gewrichtsaandoeningen.
 • Littekens
 • Wondgenezingsstoornissen, slecht genezen littekens, littekenpijn.
 • Ziekten in het hoofd en KNO-gebied:
  • Hoofd: spanningshoofdpijn, migraine-achtige hoofdpijn, neurogene aangezichtspijn, trigeminusneuralgie
  • Neus: ontstekings- of allergische aandoeningen van de neus en neusbijholten
  • Oor: ondersteunend bij ontstekingsziekten van het oor, oorsuizen, duizeligheid
 • Ziekten in het gebied van de amandelen, de speekselklieren, het strottenhoofd, heesheid, stemstoornissen, globusgevoel, vatbaarheid voor infecties
 • Ziekten in het tand- en kaakgebied
 • Pijn in het kaakgebied, gespannen kauwspieren, craniomandibulaire disfunctie (CMD)
 • Nabehandeling van operaties in het tand- en kaakgebied (gewortelde tanden, wortelpuntresectie, littekens na het trekken van tanden zoals het verwijderen van een verstandskies, chirurgische kaakconversie) Behandeling van tanden met vermoeden van een interferentieveld
 • Functionele hart- of ademhalingsproblemen
  Hartritmestoornissen, tachycardie, droge hoest, ademhalingsstoornissen
 • Ondersteunende behandeling van het spijsverteringsstelsel
 • Maag- en darmproblemen met verschillende oorzaken: gastritis, lever- en galblaasproblemen, functiestoornissen van de alvleesklier, stoornissen van het spijsverteringsproces
 • Ontstekings- of prikkelbare aandoeningen van de urinewegen
 • Functionele stoornissen of ontstekingsziekten van de geslachtsorganen
 • Disfunctie van de schildklier
 • Vegetatieve disfunctie
 • Zweetafscheidingsstoornissen, doorbloedingsstoornissen, stoornissen van de warmtehuishouding, slaapstoornissen, ondersteuning bij overgangsklachten, ondersteuning bij prikkelbaarheid en somberheid
 • Psyche

Patiënten beschrijven een algemeen gevoel van ontspanning en lichtheid na de therapie vaak als een positieve “bijwerking”. Dit komt mede doordat neuraaltherapie een balancerend effect heeft op het autonome zenuwstelsel. Soms worden ook diepgewortelde emotionele toestanden van spanning losgelaten. Dit geldt met name bij de behandeling van littekens die verband houden met emotioneel trauma. Neurale therapie heeft niet alleen effect op het lichaam, maar heeft ook een positief en balancerend effect op de mens als geheel.

Waar bestaat het uit in de praktijk?

In de eerste plaats door het verzamelen van de klinische geschiedenis van de patiënt (anamnese), waardoor we de verschillende verontrustende elementen kunnen identificeren die zich in zijn leven hebben voorgedaan (ontstekingen, allerlei soorten trauma’s, interventies, enz.). Dit wordt vervolgens gevolgd door een lichamelijk onderzok om verstoorde lichaamsdelen, reflexovergevoeligheid, pijnlijke of disfunctionele punten te identificeren. Zodra dit is gebeurd, worden de pathologische punten behandeld met kleine hoeveelheden zoutoplossing en plaatselijke verdoving.

Waar is het van toepassing?

In de eerste plaats op de plaats die, op basis van de klinische geschiedenis van de patiënt, het oorzakelijke element zou kunnen zijn (littekens, getraumatiseerde gebieden, chronische haarden, enz.); vervolgens lokaal waar er pijn is, op subcutaan of spierniveau, en mogelijk op bepaalde kritische regulatiepunten, rond zenuwplexussen, en parenteraal.

Wanneer mag het niet worden gebruikt?
 1. in die specifieke gevallen waarin diepe injectie problemen zou kunnen veroorzaken, zoals hemofilie of het gebruik van anticoagulantia; in deze gevallen is het nog steeds mogelijk om oppervlakkige injecties uit te voeren.
 2. bij ernstige bundeltakblokkade; 3. in de zeer zeldzame gevallen van allergie voor lokale anesthetica.
Is het pijnlijk?

Bij Neurale Therapie wordt er zeer zorgvuldig op gelet dat de kleinste naalden en de minst traumatische infiltratiemethoden worden gebruikt, zodat het resultaat een zeer goed geaccepteerde behandeling is. Voor degenen die bang zijn voor naalden, zal een geleidelijke en delicate aanpak u in staat stellen dit obstakel te overwinnen.

Kunnen er bijwerkingen optreden?

Het optreden van blauwe plekken als gevolg van de lekke band is mogelijk. Een tijdelijke daling van de bloeddruk is mogelijk. Voor de rest kunnen we niet zozeer over bijwerkingen praten, maar eerder over tijdelijke symptomen van neurovegetatieve aanpassing, zoals misselijkheid en duizeligheid, die snel verdwijnen. Over het geheel genomen is het een uitstekend verdragen therapie.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Er zijn situaties waarin een “deblokkering” voldoende is,

waarbij zeer weinig sessies nodig zijn. Andere echter, waarin het noodzakelijk is om aan te dringen op een therapiecyclus, om functies te herstellen die te lang hebben geduurd of ernstiger zijn aangetast.

Welke wetenschappelijke validatie heeft het?

Neurale therapie is niets anders dan de klinische en coherente toepassing van geconsolideerde en onbetwistbare medische kennis, bestaande uit neuroanatomie, neurofysiologie en neurowetenschappen. Het bezoek en het klinische onderzoek van de patiënt zijn dezelfde als die welke op de universiteit worden onderwezen, de instrumenten (spuiten, naalden) en medicijnen (zoutoplossing, plaatselijke verdoving) zijn dezelfde als in elke medische kliniek.

Niets meer, en niets “alternatief”.

De werkingsmechanismen van lokale anesthetica zijn volkomen bekend, evenals de effecten van het autonome zenuwstelsel op de gezondheid van het organisme. In de loop van de tijd zijn er andere therapeutische mechanismen onderzocht die verder gaan dan het louter verdovende effect, dat bij neuraaltherapie van geen belang is.

Neurale therapie wordt aan artsen, tandartsen en dierenartsen onderwezen via voortgezette medische educatiecursussen.

Wie voert neuraaltherapie uit?

 Neuraaltherapie vereist specifieke training. Het mag alleen worden uitgevoerd door artsen van alle klinische specialismen die bevoegd zijn om hun beroep uit te oefenen en lid zijn van de Belgische vereniging BVNR.

Hoe lang moet ik behandeld worden?

Bij kortdurende klachten is een korte therapie (enkele dagen tot weken) meestal voldoende. In het geval van langdurige symptomen of jarenlange progressie van de ziekte, kan therapie gedurende meerdere maanden nodig zijn om stabiliteit te bereiken. Neurale therapie is ook geschikt als een langdurige aanvullende therapie voor chronische aandoeningen, omdat het geen bijwerkingen vertoont, zelfs niet bij langdurig gebruik.

Mag ik direct na de behandeling werken of autorijden?

Ja, hoewel een nabehandeling van 30 minuten tot 2 uur wordt aanbevolen, afhankelijk van de intensiteit van de therapie. Uw arts zal u dit in detail uitleggen.

Wat moet ik mijn arts vertellen?

Belangrijke anamnesegegevens: Ernstige en lichte eerdere ziektes, operaties, littekens (ook vaccinatielittekens en littekens na brandwonden), slecht genezende wonden, problemen in het tand- en kaakgebied, weersgevoeligheid etc. Neemt u best schriftelijke aantekeningen mee, dit vereenvoudigt het uitgebreide eerste consult. Informatie over persoonlijke risicofactoren: Allergie voor plaatselijke verdovingsmiddelen (bijvoorbeeld na tandartsbezoek), hartaandoeningen, gebruik van antistollingsmiddelen.

Angst voor naalden: schroom niet om erover te praten! Meestal kan het worden overwonnen.

Reacties na de behandeling: veranderingen in de symptomen, d.w.z. verbetering of tijdelijke verslechtering, verschuiving van de symptomen naar andere delen van het lichaam zijn doorslaggevend voor de verdere therapieplanning.

Wat kost de behandeling?

Neuraaltherapie is niet opgenomen in het aanbod van zorgverzekeraars. Bij sommige particuliere zorgverzekeraars kan de vergoeding worden ingediend voor vergoeding. Het honorarium voor een behandeling met neuraaltherapie komt meestal overeen met dat van een gedeconventioneerde particuliere praktijk. Afhankelijk van de benodigde tijd zal deze voor het eerste consult meestal hoger zijn dan voor vervolgbehandelingen.